Samak & Sertu


Perkhidmatan samak dan sertu telah membantu ramai orang Islam menangani keraguan mereka atas isu kesucian rumah terutamanya rumah yang berpindah milik daripada orang bukan Islam kepada pemilik baru yang beragama Islam.

Sertu dilakukan untuk mensucikan sesuatu tempat atau kawasan daripada najis Mughalazah iaitu tempat yang terdedah dengan akses anjing, babi atau keturunannya yang sedang basah. Ini bertujuan untuk menghilangkan kuman-kuman dan penyakit yang terdapat pada badan binatang najis mughalazah. Sertu dilakukan dengan cara membasuh dengan enam air kali basuhan air mutlak dan satu kali air yang dicampurkan dengan tanah bersih.

“Sesungguhnya Allah menyukai (mencintai) orang-orang yang bertaubat dan menyukai (mencintai) orang-orang yang mensucikan (membersihkan) diri. (Al-Baqarah : 222). Isu kebersihan dan kesucian ini dijelaskan oleh Al-Qur’an :

 

“Di dalamnya ada orang-orang yang ingin mensucikan diri. Dan Allah menyukai orang-orang yang bersih.” (At-Taubah : 108). Dan dalam ayat lain Allah juga berfirman :

Siapa yang memerlukan perkhidmatan sertu :

Orang Islam yang ingin berpindah rumah baharu terutamanya kediaman yang pemilik asalnya adalah orang bukan Islam.

Restoran-restoran atau premis-premis yang menjual makanan halal.

Kami juga menyediakan perkhidmatan memasang soap dispenser di rumah-rumah atau restoran-restoran dan servis berkala untuk tujuan hygiene dan sanitasi yang menggunakan produk tanah.

Perkhidmatan kami menggunakan produk yang diperbuat daripada tanah terpilih untuk mensucikan kediaman anda dan dilakukan oleh pekerja kami yang terlatih. Produk ini telah diiktiraf Halal oleh JAKIM dan secara saintifik mampu mebunuh 99.9% kuman dan bakteria yang terdapat di dalam badan haiwan najis Mughalazah.

Rumah. House. Kemas rumah. cuci rumah. bersih rumah. cleaning service. House cleaning. Pejabat. Office.Cleaning office. Kemas pejabat. Cuci pejabat. Bersih pejabat. Office cleaning. Cuci. Service. Kerja pembersihan.Restoran. Restaurant. Cleaning restaurant service. Cuci restoran. Bersih restoran. Restoran bersih. Restaurant service. Cleaner service. Cleaner. Factory cleaning service. Kilang. Cuci kilang. Bersih kilang. Masalah rumah. masalah pejabat. Masalah restoran. Masalah kilang. Cuci bersih. Servis puas hati. Kami cuci. Kerja cuci. Kerja bersih. Rumah bersih. Pejabat bersih. Good service. Nice Service. Clean. Service Power. Super kemas rumah. Service super. Kemas rumah tiptop. Cleaning work. Cleaning number 1. Kemas bilik.kemas dapur. Cuci lampu. Tukang cuci. Tidy house. Cuci dapur. Dapur restoran. Cleaning job. Kemas rumah shah alam klang. Kemas rumah kuala lumpur. Kemas rumah puchong. Kemas rumah cyberjaya. Kemas rumah damansara. Kemas rumah gombak. Kemas rumah bangi. Kemas rumah ampang. Kemas rumah semenyih. Kemas rumah putrajaya. Kemas rumah petaling jaya. Kemas rumah lagi. Kemas rumah area kuala lumpur.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…